Kaupin urheilupuistoon maastopyöräreittejä

Kaupin urheilupuiston ulkoilureitistö kasvoi loppuvuodesta 2022 kahdella uudella merkityllä maastopyöräreitillä. Vaikka puhe on maastopyöräreiteistä, ne ovat myös kävelijöiden käytössä.

Pirunvuoren lenkki on pituudeltaan 5,5 ja Niihaman lenkki 10 kilometriä. Molemmat reitit voi ajaa kumpaankin suuntaan. Aktiivimaastopyöräilijät suosittelevat kuitenkin ajamista myötäpäivään, jotta sekä Koirapolun että Pirunvuoren upeista laskuista pääsee todella nauttimaan.

Hanke oli vireillä pitkään:

– Reittien linjaus alkoi jo 2018 Tampereen kaupungin Kauppi-Niihama –vertaissuunnitteluhankkeesta. Aktiiviharrastajat käynnistivät suunnittelun ja Reittimestarit viimeisteli reitit. Suunnittelussa keskeinen lähtökohta oli itse Kaupin urheilupuisto ja sen vaatimukset, aktiivipyöräilijä ja reittimestari Petteri Pyrrö kuvaa. Hän on ollut hankkeessa mukana alusta lähtien.

Reittimestarit myös merkitsi reitit maastoon. Tarvitut rakenteet on toteuttanut Ekokumppanit.

Joulukuussa käyttöön otetut pyöräilyreitit on merkitty kokonaisuudessaan omilla merkeillä ja viitoilla. Ulkoilumerkkien virallisen standardin mukaisiin maastopyöräilymerkkeihin on lisätty Tampereen kaupungin logo. Merkit ja viitat on valmistanut Normiopaste Oy.

Turvallisuus on ollut suunnitelun keskeinen tekijä: Ladunylityskohdissa on sekä pyöräilijöille että hiihtäjille varoitusmerkit. Erikseen on merkitty myös haastavat laskut ja autoteiden ylitykset. Poluille on rakennettu siltoja ja pitkoksia kosteikkojen ja ojien ylityksiä varten. Kuntokolmosen varrelle UKK-instituutin läheisyyteen on rakennettu erilliset puomit hidastamaan vauhtia latua lähestyttäessä.

– Niihaman luontopolun läheisyydessä pyöräilijät ohjataan omalle polulle, jotta itse luontopolulla on tilaa kävelijöille ja ympäristön kuormitus kevenee, Pyrrö korostaa.

Reitit ovat ympärivuotisia yhteiskäyttöreittejä. Poluilla saa kulkea myös kävellen.

– Erityisesti talviaikaan tämä onkin toivottavaa, sillä kävelijöiden, polkujuoksijoiden ja pyöräilijöiden symbioosi synnyttää ja ylläpitää upeita talvipolkuja, Pyrrö korostaa yhteispelin merkitystä.

Kaupin ja Niihman metsissä voi edelleen pyöräillä myös muilla poluilla jokamiehen oikeuksien nojalla.
Reittien kulutuskestävyys paranee vuoden 2023 aikana, kun poluille tuodaan kivimurskaa. Samalla lisätään mahdollisesti ajolinjoja ja rakenteita.

Reittien lähtöpaikalla Kaupinpuistonkadun päässä UKK-instituutin nurkalla sekä Niihaman majalla on reitin opastetaulut. Molemmat reitit ovat maastoltaan haastavia ja soveltuvat ensisijaisesti maastopyöräilyn harrastajille.

Reittijäljet Trailmapissa:

Pirunvuoren lenkki: https://share.trailmap.fi/10347364856320

Niihaman lenkki: https://share.trailmap.fi/10249622995658

Linkkejä:

Reitin avajaisia vietettiin yhteislenkin merkeissä 28.12.2022. Kuva Petri Mäkelä / Ekokumppanit.
Petteri Pyrrö Reittimestarit

petteri pyrrö
myynti & projektit

petteri.pyrro@reittimestarit.fi

0500 687 891

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *